Hva er en Savannah

Eksotisk skjønnhet i et vidunderlig kjæledyr – DET er Savannah katten!

Amahle i sofa
Skogbekken’s Amahle slapper av i sofaen våres

Savannah katter er blant de mest eksotiske og sjeldne katter som kan erverves lovlig i Skandinavia. Det er en hybridrace som oppstod ved at man krysset en tamkatt med en Afrikansk Serval og er en relativ ny race som ble anerkjent av TICA (The International Cat Association) i 2001. Ved siste opptelling i 2007 var det mindre end 5000 SBT Savannah katter i verden.

Savannah katten er altså, som den mere alminnelige Bengal-kat, en hybridkatt dvs en blanding mellom 2 grunnleggende forskjellige medlemmer av kattefamilien. Hvor en Bengal er en hybrid mellom en Asiatisk Leopardkatt og tamkatt, er en Savannah en hybrid mellom den Afrikanske Serval (caracal serval) og tamkatt, oftest Egyptisk Mau eller Orientalsk korthårskatt.

Serval på jakt
Serval på jakt. De hopper gjerne omkring 1 meter opp i luften for å lande med hele kropsvekten på deres bytte, ofte små gnagere, med forpoterne og lammer dem dermed.

I motsetning til andre katteraser, klassifiseres Bengal-katte og Savannah-katte ofte med hvor mange slektsledd tilbake deres vilde forfar ligger. De første 4 generasjoner benevnes F1-F4. Fra 5. generasjon og videre, (forutsatt det ikke krysses inn anden race igjen), benevnes de Stud Book Tradition Savannahs eller SBT Savannahs.

Savannah katte er forholdsvis sjeldne da de er vanskelige å avle frem. Dette skyldes flere forhold, blant andet størrelsesforskjellen mellom hannene og hunnene, som enten er parring mellom en Serval hann og en hunn tamkatt, eller en fertil (og ofte mindre) F5-F6 eller SBT (Stud Book Tradition) hannkatt og en stor F1 eller F2 hunnkatt. Savannah hannkatter er alltid sterile i de tidlige generasjoner (F1-F3/F4) og bliver først fertile omkring 5. generasjon fra Servalen, og selv da er fertiliteten ikke alltid sikker. Dessuten behøver Savannah hanner ofte et spesielt temperament for å være gode avlshanner, da Savannah hunnkatter kan være veldig kresne angående hvem de vil akseptere å ha sex med!

(Ikke så få kvinner ser dette som ennå et tegn på at Savannah katte er mere intelligente end katte flest!)

Servaler og tamkatter har også en forskjell på 7-10 dager i svangerskapets lengde, hvilket resulterer i at Savannah killinger i de tidlige generasjoner (F1-F3) ofte fødes før tid. Disse killinger kan være avhengige av kuvøse og må evt have melketilskud på flaske, hvilket betyr pleie og oppmerksomhet hele døgnet med mange søvnløse netter. F1-F3 hunner har også tendens til små kull, og kommer generelt i løpetid færre gange i løpet av året, hvilket ytterligere øker deres sjeldenhet. Det er ikke usedvanlig at det kun er en enkelt F1 eller F2 killing i et kull, og mange Savannah hunner får kun ett enkelt kull om året.

Skogbekkens_Nandi_10
Skogbekken’s Nandi. Bemerk de store ører til kjøling av kroppstemperaturen på den Afrikanske savanne og de litt fremskudte øyebryn som skygger øynene for den sterke afrikanske sol, og “Cheetah-tårestriperne” ned fra øyekroken.

Hvor tidlige generasjons hybrid Savannah-katter kan regnes som ganske spesielle kjæledyr med mye av temperament og instinkter fra den ville Servalen fortsatt, kan en typisk norsk SBT Savannah bedre likestilles med andre tamme rasekatter, om enn med mer eksotisk utseende og ganske forskjellig temperament, intelligens og adferd sammenlignet med andre katter.

 Temperament

Savannah katte overrasker ofte folk som har faste ideer om hvordan en kat er! Afrikanske Servaler er naturlig utadvendte og sosiale eksotiske katte. Ikke overraskende er Savannah katte derfor langt mer sosiale enn typiske tamkatter, og deres lojalitet og tilknytning til deres mennesker sammenlignes ofte med hunder. Savannah katter kan lære å gå i bånd og også å apportere som en hund. Mange Savannah katter er glade for at ride på skulderen til deres menneske og viser deres kjærlighet til deres menneske ved å begynne å vaske deres hår med tungen, som når de vasker seg selv. Savannah katte er fremragende til at springe og kan hoppe veldig høyt og de vil kunne finnes på toppen av ethvert skap, hylle eller dør som de kan komme til. Mange elsker også å leke i vann og de kan finne på å komme inn og vil være med i brusekabinen hvis man ikke holder døren lukket!

Da de er rimelig aktive og meget intelligente, trenger Savannah katter mer stimulasjon i forhold til andre katter, og er IKKE et godt valg for mennesker eller familier som ofte reiser bort eller forventer et kjæledyr med en veldig avslappet livsstil som sover det meste av dagen. Savannah katte ønsker å være med hvor noe foregår, nesten hele tiden. En Savannah som kjeder seg kan hurtig blive til en destruktiv Savannah – ikke så forskjellig fra en hund som kjeder seg fordi den etterlates alene hjemme i alt for lang tid hver dag.

Som ved alle andre kjæledyr er det viktig at Savannah katter bliver godt sosialiserte både som killinger mens de ennå er sammen med deres mor, og under deres videre oppvekst hos deres nye familie.

Takket være deres opprinnelse fra den Afrikanske Serval, har Savannah katter sedvanligvis ikke de problemer med temperament og hyperaktivitet som forbindes med hybrider fra andre mere sky, eller aggressive, eksotiske vildkatteraser. Savannah katter er naturlig utadgående, energiske og vennlige.

Når de kommer til et nyt hjem, trives Savannah katter glimrende både med barn og dyr. De er generelt glade for selskap fra de fleste andre hunderacer, da alle i utgangspunktet betraktes som en vidunderlig ny lekekammerat. Det anbefales imidlertid at man aldri lader en ny killing være sammen med et lite barn eller andet husdyr, før de har vennet seg til hinannen og har funnet hinannens grenser for lek.

Hva betyr alt det med Savannah-Generasjoner på Internettet?

Grunnleggende er alle Savannah katter energiske og utrolig sosiale katter. De er kjærlige og ønsker å delta i de fleste ting deres menneske gjør. Men de er kun “lapcats” på deres egne betingelser og på tidspunkter som passer dem.

Savannah katter uansett generasjon vil være høye, slanke, grasiøse katter med et flott eksotisk, karakteristisk plettet mønster på pelsen, store ører til avkjøling av kroppstemperaturen på den Afrikanske savanne, litt fremskutte øyebryn som skygger øynene for den sterke afrikanske sol, og “Cheetah-tårestriper” ned fra øyekroken.. Mens generasjoner tett på stamfaderen (F1-F3) med stor sannsynlighet vil vokse seg større end alminnelige tamkatter, er det ikke alltid tilfellet, og ALLE generasjoner (F1-F7/SBT) kan vokse opp og blive små, gjennomsnittlige eller store katte, selv innenfor samme kull! De kan ende med at veie fra så lidt som 4 kilo til langt over 10 kilo! Hannene vil ofte være større end hunnene, men ikke engang dette kan garanteres når man velger en liten killing.

Savannah katter vil generelt tendere til at blive høye, heller enn tunge, så selv en forholdsvis let Savannah vil se større ut pga dens lange ben og generelle kroppsform.

Når man overveier hvilken generasjon man kan tenke seg, bør man inkludere i sine overveielser ikke kun den pris man er villig til at betale , men også hvilken disposisjon eller temperament som vil passe til ens hjem og livsstil. Jo tettere den er på Serval forfaren, jo mere energisk vil katten være, og jo vanskeligere vil den ofte have ved å akseptere mennesker utenfor dens “familie” hvilket kan gjøre besøk hjemme av andre mennesker til utfordrende opplevelser. Savannah katter lidt lengere fra  stamfaderen (F5/SBT) tilpasser sig ikke bare betydelig lettere til en normal families livsstil, men er også langt rimelige priset (12-25.000 kroner i motsetning til de 75.000-100.000 kroner man kan komme til at betale for en F1/F2). Seriøse Savannah oppdrettere arbeider hårdt og målrettet på at beholde Servalens enestående og karakteristiske trekk i SBT-linjene, både de fysiske og i deres temperament, intelligens og lojalitet.

For interesserte som bor i Skandinavia, er det viktig at gjøre sig klart at Savannah hybrider, på linje med Bengal hybrider, ikke er godkjent som alminnelige husdyr i Skandinavia før den ville stamfar er minst 5 generasjoner tilbake, dvs. SBT /F5 og høyere, mens første-, andre-, tredje- og fjerde-generasjonshybridene (F1-F4) er ulovlige, uten spesiell tillatelse for oppdrettere, dyreparker og lignende. De Savannah katter man kan kjøpe lovlig i Skandinavia har altså gener fra Servalen, men er likevel ganske forskjellige fra den ville Serval eller en første generasjons (F1) Savannah Hybrid som man kan finne på Internettet, spesielt fra USA hvor også F1-F4 er lovlige for alminnelige hjem i flere (men ikke alle!) stater.

Hvor Savannah hybrider (F1-F4) må betraktes som svært spesielle kjæledyr med en stor del av den ville Servals temperament og instinkter i behold, og tilsvarende spesielle behov for at trives, kan en SBT Savannah katt bedre likestilles med andre rasekatter, om enn med mere eksotisk utseende og ganske forskjellig temperament, intelligens og adferd sammenlignet med andre katter.

Er Savannah Katter Hypoallergene?

Det finnes web-sider som annonserer Savannah katter (blant andre hybrider) som hypoallergene katter, dvs katter som ikke utløser allergiske reaksjoner hos mennesker med katte-allergi.

Dette er en marketings-gimmick da det ikke eksisterer ekte hypoallergene katte! Det finnes katte som fremkaller mindre uttalte allergiske reaksjoner end andre, men det avhenger av hvilken del av katten som personen reagerer på. Hvis en person er allergisk overfor pelsen, vil en korthårskatt som kun røyter beskjedent, eller en hårløs kat, med rimelig sikkerhet provosere mindre reaksjoner. Hvis det er en person som reagerer på avstøtte hudceller fra katten, da finnes det også katte som skifter hudceller mindre. Det finnes også katter som produserer mindre at det bestemte proteinstoff i deres spytt som nogen reagerer kraftig på. Men alle katter, uansett rase, vil have en vis grad av avstøtte hudceller, spytt og røyting (selv hårløse katte har “fersken-dun” på kroppen). Hver person vil derfor reagere forskjellig, avhengig av hvor sterk deres allergi er.

Savannah katter er kjent som beskjedent-røytende katter, og mange avstøter mindre hudceller og synes generelt at påvirke mennesker med allergi mindre enn de fleste katter. Det kan muligens have en sammenheng med deres eksotiske opphav. De er imidlertid definitivt ikke hypoallergene!

Savannah oppdrettere likevel har i mange tilfelle uten problemer adoptert killinger bort til familier med lettere allergier. Hva vi anbefaler til familier uten moderate til svære allergier som er interesserte, er at de kan komme og besøke oss og tilbringe noen tid med våre katter for å se hvordan de reagerer under og efter besøket. Vi ber dem medbringe en klut vi kan gnubbe en av våre katter med. Vi ber deretter personen ta kluten med hjem og have kontakt med den dagen etter (holden den, gnubbe deres hender med den osv.). Hvis de fortsatt ikke får noen reaksjoner, kan en Savannah killing være en mulighet for dem. Hvis de fortsatt har en stort ønske om at få en kat, og er villig til at ta sjansen for at de muligvis vil behøve allergimedisin på et senere tidspunkt, kan det forsvares at de adopterer en killing på en spesiell kontrakt, hvor det fremgår at de aldri har lov til at slippe katten ind i deres soveværelse, og i særdeleshet ikke mens de sover! Uansett hvor velkontrollert eller lett deres allergi er, hvis de tilbringer hele natten med at puste inn allergener fra katten, vil sjansen for at den slår over til moderat eller svær allergi blive kraftig forhøyet.

Motstand mot Savannah katter

I Norge regner man med at det finnes 500.000 katter, som tar omtrent 5 millioner småfugl hvert år.  Servalen med sine lange ben er en fremragende fuglejeger, og Savannah katte regnes som klart overlegne jegere av småvildt som gnagere og fugle i forhold til andre mer vanlige tamkatteraser.

En Savannah katt bør bl.a. derfor ikke slippes fri til å løpe løs i området. Den kan i løpet av kort tid betydelig redusere mengden av småvildt og fugle i nærområdet.  Pga deres nysgjerrige og utforskende natur, vil det også være stor sjanse for at Savannah katten din havner i problemer og kan komme alvorlig til skade eller komme tilbake med lopper, andre parasitter eller dødelige sykdommer (som Chlamydia, rabies, FIV eller FeLV) fra andre katter elle ville smådyr. Savannah katter bør derfor kun oppleve utendørs aktiviteter enten mens de er i bånd, eller i innhegnet kattegård.

Australske myndigheter har forbudt import av Savannah katter pga frykt for at Savannah katte vil introdusere økt størrelse og markant forbedrede jagtegenskaper i den australske vildkattepopulasjon hvilket vil kunne ha alvorlige konsekvenser for indfødte småvildtraser.

Ettersom Savannah katter imidlertid er kostbare og anbefales holdt som innekatter eller under oppsyn/i bånd utendørs, er de i praksis en mindre trussel mot småfugl enn vanlige huskatter som får bevege seg fritt ute. Ingen andre lande har derfor funnet det nødvendig med et total forbud mot Savannah katte.

Hvis dere har nogen spørsmål, er dere alltid velkommen til at kontakte mig på dan@nordicsavannahs.no

Med vennlig hilsen

Dan Nørager, Nordic Savannahs Cattery, Oslo – Norge

Katte_ute_10

Auriel oppe i klatretreet i utegården deres.

Videos om og med Savannah katte

Fint interview som forklarer litt om Savannah katte. (Obs! Lyden mangler de første 5 sekunder)

Startclip fra Savannah TV – viser diverse Savannahs & Serval

Savannah and serval playing with box

Savannah cat, Kamahari,  has taught himself to use the toilet. We did not train him to do this. He just jumped up on the toilet one day and started using it. Here he is, doing his thing!

Her er det F5 Savannah “Bandit” som viser at han også har lært seg å bruke toalettet 🙂

Kanya’s Baby Boy and Baby Girl #1 have been adopted by a Sheikh in Qatar, and Baby Girl #2 has been adopted by Christy in New Mexico. At the time of the video, Baby Girl #3 and Baby Girl #4 were available for adoption.